Hírek

2022. 08. 15., Hétfő, 13:26 Megkezdődik a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése

Somogyban idén augusztus 16-án indul a parlagfű légi felderítése az országos ellenőrzés keretében. A Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársai immár tizenkettedik alkalommal hajtják végre – a tavalyi évhez hasonlóan – kisrepülőgéppel a légi felderítést, ami a megye déli területeit érinti.

Felhívjuk az érintett földhasználók vagy földtulajdonosok figyelmét, hogy még időben – a gyomnövény virágbimbóinak megjelenése előtt – végezzék el a parlagfű-mentesítést, és a vegetációs időszak végéig tartsák fenn ezt az állapotot. A tavalyi évtől, ha a kultúrnövénnyel borított területen (pl. kukorica, napraforgó, szója, stb.) a parlagfű-fertőzöttség meghaladja a 30%-ot, el kell rendelni a közérdekű védekezést és a kultúrnövény megsemmisítése árán is mentesíteni kell a területet.

A földi felderítés május óta zajlik, bejelentés vagy a határszemlék során is bemérésre kerülhet a parlagfűvel fertőzött terület.

A légi ellenőrzés szerepe elsősorban a nehezen megközelíthető, nagyobb területek felderítésében jelentkezik.

Bemérés esetén – a terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően – 15.000,- Ft-tól akár 5 millió Ft-ig terjedő bírságot kap a földhasználó/tulajdonos, továbbá, ha vállalkozóval kell lekaszáltatni a területet, annak a költségeit is meg kell térítenie.

 

(Somogy Megyei Kormányhivatal)

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 04. 23. 00:24

up