Hírek

2023. 01. 03., Kedd, 10:52 Meghosszabbítják a falusi csokot

Két évvel meghosszabbítja a kormány a falusi csokot, így 2024 végéig igényelhető lesz az akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás a gyermeket nevelő családok részére.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Gyopáros Alpár a Facebook-oldalán jelentette be, hogy 2024. december 31-éig 2600 településen érhető el a meglévő ingatlanra vonatkozó felújítási és a bővítési lehetőség, és ugyanígy igényelhető az ingatlanvásárlást és a vásárolt ingatlan korszerűsítését segítő konstrukció.

A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra, hogy módosult az érintett települések listája. Vannak községek, amelyek a jelentős mértékű lakosságszám-növekedés miatt lekerültek a listáról, de vannak új falusi csokos települések is, érdemes emiatt az új lista alapján tájékozódni.

Az állami segítség már egy gyermekkel is számottevő – mondta a kormánybiztos –, három gyermekkel pedig akár tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, amelyhez az eddigi kamattámogatott hitel szintén elérhető a jövőben is. Emellett továbbra is igényelhető az áfa-visszatérítés lehetősége, amely akár ötmillió forinttal is segítheti a családokat.

Az áfa-visszaigénylés független a gyermekvállalástól, azaz minden falusi csokos településen házfelújításon gondolkozó családnak segítséget jelent.

Gyopáros Alpár tájékoztatása szerint a falusi csokon keresztül eddig több mint 36.600 család vidéki otthonteremtéséhez járult hozzá a kormány, csaknem 200 milliárd forint értékben, és határozott szándék, hogy tovább bővüljön azon 1200 település jelenlegi köre, ahol az elmúlt három év alatt megállt a népességcsökkenés.

forrás: https://www.onkormanyzatiklub.hu/palyazatok/19780-meghosszabbitjak-a-falusi-csokot

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 07. 25. 00:11

up