Hírek

2023. 02. 16., Csütörtök, 08:30 Gépjárműadóról

Év elején a gépjárműadóról csak az kap határozatot vagy értesítő levelet, akinek a gépjárműve (ideértve a pótkocsit, utánfutót is) a tárgyév január 1-jén forgalomban van.

Határozatot akkor kap, ha az előző évhez képest az adókötelezettsége változott. Ha nem változott az adója, akkor értesítő levelet küldünk. Ha a gépjárműve az egész évre adómentes, nem kap határozatot.

Ha Ön nem kötelezett elektronikus kapcsolattartásra, de elérhető elektronikusan, akkor a NAV a KÜNY-tárhelyére helyezte el a határozatot vagy értesítő levelet. A KÜNY a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartás, a köznapi nyelvben általában Ügyfélkapuként hivatkozunk rá.

A tárhelyen lévő dokumentumait érdemes tartós tárba helyezni, mert egyébként a küldés után 30 nappal már nem lesz elérhető. A NAV-tól érkező dokumentumait a NAV Ügyfélportálján is megtekintheti.

Ha nincs ügyfélkapuja, az iratot papíralapon kapja meg

A gépjárműadó első részletét március 15-ig (mivel március 15. munkaszüneti nap, így ténylegesen március 16-ig), második részletét szeptember 15-ig kell befizetni.

Ha a gépjárműadóról szóló határozatot a fizetési határidő után kapja meg, akkor a határozat átvétele után 30 napon belül kell megfizetnie az adót.

Ha értesítő levelet kap, az eredeti, vagyis a március 15-ei és szeptember 15-ei határidőket kell betartania, függetlenül attól, hogy mikor kapta meg a levelet.

 

 

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 04. 25. 00:21

up