Hírek

2022. 07. 27., Szerda, 11:07 A kerti kutak szabályozását is átírja a kormány

Egy új törvényjavaslat sürgősségi eljárásban törölné el a magánkutak kötelező engedélyeztetését és gyakorlatilag megtiltaná a hatóságoknak azok ellenőrzését is. Azonban a kerti kutak kivonása a szabály alól súlyos ivóvíz-válságot, vízhiányt okozhat egész Magyarországon, veszélybe sodorva a talajvíz-gazdálkodást – véli a WWF Magyarország.

Egy új törvényjavaslat sürgősségi eljárásban törölné el a magánkutak kötelező engedélyeztetését és gyakorlatilag megtiltaná a hatóságoknak azok ellenőrzését is. A hatásvizsgálat és szakszerű indoklás nélküli jogszabály-módosítást a zárószavazás előtti napon csempészték bele a vármegyék megnevezéseit rendező törvényjavaslatba. Az egyre súlyosbodó aszályokra tekintettel különösen felelőtlen a vízgazdálkodási törvény módosítása, mivel az az apadó vízkészleteink ellenőrizetlen, pazarló használatát ösztönözheti, továbbá veszélyezteti ivóvízbázisaink minőségét – kezdi közleményét a környezetvédelemmel foglalkozó WWF Magyarország.

A szervezet szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosításával ;összefüggő módosításáról szóló T/559. számú törvényjavaslat lényegében a megyék elnevezésének módosításáról szól, azonban a Törvényalkotási Bizottság ülésén az utolsó pillanatban érdemi módosítások is bekerültek a javaslatba. A vízgazdálkodásról szóló törvény kutak engedélyezéséről szóló módosítását is ekkor írták a jogszabálytervezetbe (amelyet kedden el is fogadott az országgyűlés).

„A szakmai szervezetek, vízgazdálkodási szakemberek döbbenten fogadták a törvénymódosítás hírét, ami nem csak a kutak engedélyeztetését törölné el, hanem lényegében a hatósági ellenőrzéseket is megtiltaná. Semmilyen szakmai egyeztetésről nem tudunk, általánosságban elmondható, hogy a felszín alatti vizekkel foglalkozó vízügyi szakértők álláspontjával ellentétes a törvényjavaslat” – idézik a közleményben Dedák Dalmát, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértőjét.

forrás: https://www.onkormanyzatiklub.hu/kiemelt-temak/111-kornyezetvedelem/19080-a-kerti-kutak-szabalyozasat-is-atirja-a-kormany

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 04. 19. 00:09

up