Hírek

2020. 04. 17., Péntek, 09:09 Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítjuk a kijárási korlátozásokat

Szombattól további egy hétre fenntartja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, majd jövő szerdai ülésén ismét áttekinti a helyzetet - jelentette be Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban a jövőben az lesz az általános gyakorlat, hogy a kormány minden szerdai ülésén megvizsgálja, szükség van-e szigorításra vagy lehet-e esetleg visszalépni a megtett intézkedésekből, és csütörtökönként ad majd tájékoztatást - mondta a tárcavezető.

Közölte: az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára ismét megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét, és kérik is őket az indokolt korlátozások elrendelésére. A húsvéti ünnepek alatti pozitív tapasztalatokért köszönetet mondott a helyhatóságoknak, jelezte, a döntéseikkel sikerült megakadályozni, hogy nagy tömegek jelenjenek meg egy helyen.

A sajtótájékoztatón a miniszter közölte azt a kormánydöntést is, amely szerint a koronavírus-járvány miatt csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek május 4-től.

Kifejtette: kizárólag azoknak lesz lehetőségük érettségit tenni, akiknek a továbbtanulás miatt erre szükségük van, ez mintegy 83 ezer diákot érint. A mostani vizsgaidőszakban előrehozott vizsgákra nem lesz mód.

A vizsgákat várhatóan mintegy két hét alatt bonyolítják le.

Az írásbeli vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy egy teremben tíznél több diák nem tartózkodhat majd, és a másfél méteres távolságot is be kell tartani - ismertette Gulyás Gergely.

Hozzátette: szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint.

Jelezte: senkinek sem kötelező érettségit tenni, ha valaki úgy dönt, most nem vizsgázik, erre ősszel lehetősége lesz. Ebben az esetben a jövő évi felvételi eljárásba tud bekapcsolódni - mondta.

Megjegyezte: ha nem tartanák meg az érettségit, az a felvételi eljárásban a felsőfokú intézményekbe való jelentkezés során olyan káoszt eredményezne, ami nem megengedhető.

forrás: MTI

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 04. 27. 00:18

up