Hírek

2020. 07. 16., Csütörtök, 07:57 Egyéni vállalkozókat érintő változások

A kormányhivataloknak az egyéni vállalkozói tevékenységgel összefüggő feladat- és hatásköreit július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve – a tájékoztatási feladatok vonatkozásában – a gazdasági kamarák vették át.

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését vagy megszüntetését személyesen ezentúl a NAV központi ügyfélszolgálatain és kirendeltségein lehet bejelenteni. Az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához kapcsolódó információkról pedig a gazdasági kamaráknál kérhető tájékoztatás.

Az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos bejelentések – pl. tevékenység megkezdése vagy megszüntetése, adatváltozás bejelentése, szünetelés, szünetelés utáni folytatás – elektronikusan továbbra is a Webes Ügysegéden keresztül (https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/) intézhetők, ahol az egyéni vállalkozók nyilvántartásában kezelt adatok igazolására szolgáló hatósági bizonyítvány iránti kérelmek is benyújthatók. Az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában szereplő nyilvános adatok lekérdezésére a https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/ oldalon van lehetőség.

A változások nem érintik az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos hatósági ellenőrzési feladatokat sem, amelyeket továbbra is a Somogy Megyei Kormányhivatal járási hivatalai végeznek.

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 03. 29. 00:49

up