Hírek

2021. 07. 06., Kedd, 06:02 Tíz hónappal hosszabbodik a lejárt jogosítványok érvényessége

A veszélyhelyzetek alatt lejárt, illetve lejáró okmányok egységes meghosszabbítására vonatkozó szabályozás lépett életbe, azonban az uniós rendelkezések értelmében a jogosítványokra eltérő határidők vonatkoznak. Érdemes ellenőrizni az érvényességi dátumot és időben gondoskodni az okmányunk megújításáról.

Egységes szabályozás érvényesül az Európai Unió tagállamaiban vezetői engedélyek érvényességének automatikus meghosszabbítására. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete értelmében: a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejárt okmányon szereplő lejárati dátumhoz képest további tíz hónapig érvényes a jogosítványunk. Az új lejárati dátumot nem kell feltüntetni, vagyis semmilyen további teendőnk nincs.

Az összes többi lejáró okmányra – szintén egységes – magyar törvényi rendelkezések vonatkoznak, melyek értelmében a 2020. március 11. és 2020. július 3. között fennállt, valamint a 2020. november 4-től fennálló veszélyhelyzetek idején lejárt, illetve lejáró okmányok – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – a veszélyhelyzet megszüntetésének napját követően 120 napig maradnak érvényesek.

Sajátos szabályozás vonatkozik a veszélyhelyzet alatt lejárt diákigazolványokra: ezek a lejárat dátumától függetlenül 2021. október 31-ig érvényesek, vagyis fenti időpontig minden vonatkozó kedvezmény igénybevételére feljogosítanak.

Érdemes tehát figyelemmel kísérni az okmányaink érvényességét és időben kezdeményezni azok meghosszabbítását. A gördülékenyebb ügyintézés érdekében javasoljuk az előzetes online időpontfoglalás, valamint a – közeli kormányablakokat és várakozási időket megjelenítő – Kormányablak nevű mobilalkalmazás használatát. A lejárt személyazonosító okmányokkal kapcsolatos ügyintézéshez ügyfélkapu regisztráció nélkül is lehet elektronikusan időpontot foglalni.

Az ügyintézéssel kapcsolatos információkat (pl. mire lesz szükség, mennyibe kerül, hol intézhető, stb.) a megújult magyarorszag.hu oldalon találhatnak, ahol számos ügyben van lehetőség online ügyintézésre is. A lejárt jogosítvány akár személyes ügyintézés nélkül is meghosszabbítható, a részletekről korábbi cikkünkben olvashatnak. További kérdés esetén a hét minden napján 0-24 órában ingyenesen hívható 1818-as telefonon kaphatnak felvilágosítást, ahol egyidejűleg telefonos időpontfoglalásra is lehetőség nyílik.

(Miniszterelnökség)

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 03. 28. 00:19

up