Hírek

2021. 04. 12., Hétfő, 07:28 Magyar falu vállalkozás-újraindítási program

Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése. „Kistelepüléseken működő kisvállalkozások kis összegű támogatásokra pályázhatnak” – mondta az államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László jelentette be Budapesten a Magyar falu program új elemét. Az első körben 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre a tíznél kevesebb embert foglalkoztató cégeknek. Egy társaság 2-10 millió forintot kaphat, a forrás kombinálható a 10 milliós újraindítási gyorskölcsönnel.

A program lényegét az államtitkár úgy foglalta össze, hogy kistelepüléseken működő kisvállalkozások kis összegű támogatásokra pályázhatnak. Ezek a juttatások a szintlépés lehetőségét jelentik a cégeknek – jegyezte meg.

A támogatás intenzitása legfeljebb 70 százalék, vagyis 100 forintonként maximum 70-et vállal át az állam a beruházás költségéből. A forrás sok mindenre fordítható, egyebek mellett bérekre, gépekre, műhelyekre, információs technológiai fejlesztésekre és képzésekre is.

Az európai uniós követelmények miatt a pályázónak legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie. A részleteket a palyazat.gov.hu oldalra töltik majd fel.

„Nemcsak minden élet, hanem minden vállalkozás is számít – mondta György László. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy az új pályázati lehetőség a Magyar falu programmal összhangban nyílik meg. Felidézte: a program - amelyre eddig 600 milliárd forintot fordított a kormány - már a harmadik évében jár. Arra törekszenek, hogy minden falusi ember életminősége javuljon.

A kormánybiztos megjegyezte, hogy a Magyar falu program eddig kizárólag költségvetési forrásokból működött. Bár törekedtek európai uniós pénzek bevonására, ez csupán most válik majd valósággá. A Magyar falu vállalkozás-újraindítási programban legalább 2-3 ezer céget fognak támogatni – közölte –, de az is lehet, hogy akár 5-6 ezret.

forrás: https://www.onkormanyzatiklub.hu/palyazatok/17011-magyar-falu-vallalkozas-ujrainditasi-program

 

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 04. 26. 00:16

up