Hírek

2021. 04. 07., Szerda, 07:40 Az online ügyintézés már arcképes azonosítással is lehetsége

A Belügyminisztérium legújabb fejlesztésének köszönhetően akár a telefonunk kamerájával is azonosíthatjuk magunkat a közigazgatási ügyek online intézése során.

Az elektronikus közigazgatási szolgáltatások eléréséhez, illetve az online ügyintézés igénybevételéhez elengedhetetlen az ügyfelek azonosítása. A hitelesített bejelentkezést a Központi Azonosítás Ügynök (KAÜ) biztosítja: az Ügyfélkapu, a telefonos azonosító kód vagy az eSzemélyi segítségével. Februártól egy újabb, egyszerű azonosítási módot is igénybe vehetünk: az arcképes azonosítás – a kamerán kívül – nem igényel további eszközt, nem kell jelszavakat, kódokat megjegyeznünk.

A szolgáltatás egyszeri online regisztrációt követően vehető igénybe, melynek során az ügyintézőnek – videochaten keresztül – be kell mutatnunk az arcképes igazolványunkat (személyi, jogosítvány vagy útlevél) az adataink ellenőrzése és a regisztráció során készült arcképünk rögzítése érdekében.  A továbbiakban a bemutatott okmány és az arcképfelismerés alapján történik az online ügyintézéshez szükséges azonosításunk (immár automatikusan ügyintézői közreműködés, kódok és jelszavak használata nélkül).

Az új arcképes azonosítási szolgáltatásról bővebben olvashat, illetve az egyszeri online regisztráció lépéseit, a szükséges technikai feltételeket is megtalálja a megújult magyarorszag.hu oldalon.

(magyarország.hu)

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 03. 29. 00:49

up