Hírek

2024. 02. 26., Hétfő, 07:36 Tájékoztatás gépjárműadó megfizetéséről

Az adózó - az évközi adókötelezettség keletkezésének, vagy változásának kivételével - az adót egy részletben április 15-ig fizeti meg.

A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni. A befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát.

Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni. Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

A gépjárműadó a NAV mobilappján keresztül is befizethető. 2022. júliusától elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO) is. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan.

Ha az adókötelezettség év közben keletkezik vagy változik, az adót az erről szóló határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell megfizetni.

Ha az adótartozás az egyévi adótételt meghaladja, és a közúti közlekedési nyilvántartásban újabb adóalany nem szerepel, a NAV kezdeményezheti a gépjármű forgalomból kivonását.

Az egyévi adótétel adótárgyanként értendő, vagyis az egy gépjármű után fizetendő adótételt meghaladó tartozáskor merülhet fel a gépjármű forgalomból kivonása.

forrás: nav.gov.hu

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 05. 02. 00:07

up