Hírek

2023. 05. 16., Kedd, 08:09 Fúrt kutak bejelentése

Az új szabályozást várhatóan még májusban megszavazza az Országgyűlés.

Kútamnesztia lép életbe jövő januártól – írja a Napi.hu. A cikk szerint a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.

A jelenlegi bejelentési és engedélyeztetési kötelezettség is megszűnik a háztartási, kerti és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítéséhez, feltéve, ha a kút

  • mélysége nem haladja meg az 50 métert,
  • nem érinti az első vízzáró réteget,
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgál,
  • és vízkészletvédelmi szempontból nem védendő területen található.

A könnyítés azokra vonatkozik, 

akik új kutat létesítenének, vagy akik engedély nélküli, esetleg a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek.

Az új szabályozást rögzítő vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról várhatóan még májusban szavaz az Országgyűlés, a szöveg társadalmi egyeztetése már lezárult. Az új szabályok tehát jövő januártól léphetnek érvénybe, amint lejár a 2023 végéig meghirdetett kútamnesztia. A lap információit maga a törvénytervezet is megerősíti, erről korábban a Világgazdaság is részletesen beszámolt. Ennek észrevételezésére május 10-ig volt lehetőség. Ennek lényege, hogy megkülönbözteti a vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken fúrt kutakat, illetve a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeket is. Ennek alapja a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe.

Fontos, hogy az előbbi esetben a kutak továbbra is csak a vízügyi hatóságnak történő bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg.

Ha viszont kockázatmentes területen lévő kútról van szó, akkor valóban szükségtelennek minősül a háztartási kutak engedélyezési kötelezettségének fenntartása. Vagyis ezek a háztartási kutak megúsznák a teljes engedélyezési-bejelentési procedúrát.

forrás: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/05/furt-kutak-bejelentese-itt-a-tortenet-vege-kiderultek-a-reszletek

 

Utolsó módosítás dátuma: 2024. 05. 05. 03:13

up